42. Организм құрылымын қалпына келтіру, олардың өсуі мен энергия жинақтауы үшін қоректік заттардың маңызы.
43. Тамақтанудың мөлшері және оның организмнің энергия жұмсау шамасымен байланысы. Қоректік заттардың энергия сыйымдылығы
44. Витаминдер және олардың маңызы. Майда және суда еритін витаминдер.
45. Зәр шығарудың маңызы. Зәр шығару мүшелері. Бүйректің құрылысы. Нефрондар.
биология 8 сынып
Сабақтың тақырыбы: §48. Асқорыту мүшелерінің жұқпалы аурулары және олардың алдын алу жолдары. Тағамнан улану, алғашқы көмек көрсету шаралары.
Сабақтың мақсаты:
Білімділік: Асқорыту процестерінің реттелуі туралы түсінік беру.
Дамытушылық: Есте сақтау, ойлау қабілеттерін дамыту.
Тәрбиелік: Ұқыптылыққа, тазалыққа баули отырып, гигиеналық тәрбие беру.
Сабақтың түрі: дәстүрлі сабақ
Сабақтың типі: аралас сабақ
Сабақты өткізу әдісі: түсіндірмелі көрнекілік, нұсқаушы ойға түсіруші, сұрақ, жауап.
Сабақтың көрнекілігі: асқорыту жүйелері электрондық оқулық.
Сабақтың барысы.
І Ұйымдастыру кезеңі:
а) сәлемдесу;
ә) оқушыларды түгелдеу;
б) сынып тазалығына көңіл бөлу.
ІІ Үй тапсырмасын тексеру кезеңі:
1. Асқазан – ә
2. Бауыр - л
3. Ұлтабар - з
4. Ұйқыбез - б
5. Аш ішек - к
6. Тоқ ішек - ғ
7. Бүрлер - в
8. Пепсин - а
9. Лизоцим - и
10. Липаза - г
11. Муцин - м
12. Амилаза - ж
а) нәруыздарды пептидтерге дейін ыдыратады,
Ә) пішіні алмұрт тәрізді, сыйымдылығы 2 - 3л.
б) асқазанның астыңғы жағында орналасқан, өзегі ұлтабарға ашылады,
в) аш ішектің түтік тәрізді өсіндісі, жалпы саны 4 млн.,
г) Ұсақ май бөлшектерін глицерин және май қышқылдарына дейін ыдыратады,
ғ) ұзындығы 1, 5 - 2 м., бүрлері болмайды,
ж) крахмалды мальтозаға дейін ыдыратады,
з) аш ішектің жоғарғы бөлігі,
и) бактерицидтік қасиеті бар.
к) ас қорыту жолының ұзын 5 - 7 м. Бөлігі,
л) ірі без, массасы 1, 5 кг.,
м) тағамды жеңіл сіңірілетін тағам түйіріне айналдырады.
ІІІ Жаңа сабақ
Гастроэнтерология[грек. gastr (gastrs) — асқазан, қарын, nteron — ішек және lgos — ілім] — адамның асқорыту жүйесінің құрылысы мен қызметі, аурулары (көбінесе, жұқпайтын), олардың себептері, патогенезі (дамуы), белгілері, оларды анықтау, емдеу және олардан сақтану туралы ғылым; медицинаның бір саласы. Гастроэнтерологиядербес ғылым ретінде гепатология, проктология бөлініп шықты. Ас қорыту органдарының аурулары ерте заман ғалымдарына да белгілі болған. Мыс., асқазанның ойық жара кеселі, оны емдеу жолдары Әбу Әли ибн Сина (Авиценна) еңбектерінде де кездеседі. Гастроэнтерология ғылымы 19 ғ.- дың аяғы мен 20 ғ - дың басында кеңінен дамыды; асқорыту қызметін реттейтін гормондар (гастрин, секретин, холецистокинин) ашылды, асқазанның гастрит, ойық жара, қарын рагін тудыратын H. pylorі микробының және созылмалы гепатиттің қоздырғыштары — А, В, С, D, Е, G вирустары терең зерттелді. Қазақстанда Гастроэнтерология саласындағы зерттеулер 1931 ж. басталды. Гастроэнтерология республикадағы ғыл. мед. орталықтар, мед. ин - ттар мен ун - ттер, академияларың тиісті бөлімдері, кафедралары шұғылданады
Назар аударыңыз! Жасырын мәтінді көру үшін сізге сайтқа тіркелу қажет.
Толық нұсқасын қарау