Сайтқа кіру Тіркелу

Асқорыту мүшелерінің жұқпалы аурулары және олардың алдын алу жолдары. Тағамнан улану, алғашқы көмек көрсету шаралары

41. Асқорыту мүшелерінің жұқпалы аурулары және олардың алдын алу жолдары. Тағамнан улану, алғашқы көмек көрсету шаралары.
42. Организм құрылымын қалпына келтіру, олардың өсуі мен энергия жинақтауы үшін қоректік заттардың маңызы.
43. Тамақтанудың мөлшері және оның организмнің энергия жұмсау шамасымен байланысы. Қоректік заттардың энергия сыйымдылығы
44. Витаминдер және олардың маңызы. Майда және суда еритін витаминдер.
45. Зәр шығарудың маңызы. Зәр шығару мүшелері. Бүйректің құрылысы. Нефрондар.


биология 8 сынып
Сабақтың тақырыбы: §48. Асқорыту мүшелерінің жұқпалы аурулары және олардың алдын алу жолдары. Тағамнан улану, алғашқы көмек көрсету шаралары.
Сабақтың мақсаты:
Білімділік: Асқорыту процестерінің реттелуі туралы түсінік беру.
Дамытушылық: Есте сақтау, ойлау қабілеттерін дамыту.
Тәрбиелік: Ұқыптылыққа, тазалыққа баули отырып, гигиеналық тәрбие беру.
Сабақтың түрі: дәстүрлі сабақ
Сабақтың типі: аралас сабақ
Сабақты өткізу әдісі: түсіндірмелі көрнекілік, нұсқаушы ойға түсіруші, сұрақ, жауап.
Сабақтың көрнекілігі: асқорыту жүйелері электрондық оқулық.
Сабақтың барысы.
І Ұйымдастыру кезеңі:
а) сәлемдесу;
ә) оқушыларды түгелдеу;
б) сынып тазалығына көңіл бөлу.
ІІ Үй тапсырмасын тексеру кезеңі:
1. Асқазан – ә
2. Бауыр - л
3. Ұлтабар - з
4. Ұйқыбез - б
5. Аш ішек - к
6. Тоқ ішек - ғ
7. Бүрлер - в
8. Пепсин - а
9. Лизоцим - и
10. Липаза - г
11. Муцин - м
12. Амилаза - ж

а) нәруыздарды пептидтерге дейін ыдыратады,
Ә) пішіні алмұрт тәрізді, сыйымдылығы 2 - 3л.
б) асқазанның астыңғы жағында орналасқан, өзегі ұлтабарға ашылады,
в) аш ішектің түтік тәрізді өсіндісі, жалпы саны 4 млн.,
г) Ұсақ май бөлшектерін глицерин және май қышқылдарына дейін ыдыратады,
ғ) ұзындығы 1, 5 - 2 м., бүрлері болмайды,
ж) крахмалды мальтозаға дейін ыдыратады,
з) аш ішектің жоғарғы бөлігі,
и) бактерицидтік қасиеті бар.
к) ас қорыту жолының ұзын 5 - 7 м. Бөлігі,
л) ірі без, массасы 1, 5 кг.,
м) тағамды жеңіл сіңірілетін тағам түйіріне айналдырады.

ІІІ Жаңа сабақ
Гастроэнтерология[грек. gastr (gastrs) — асқазан, қарын, nteron — ішек және lgos — ілім] — адамның асқорыту жүйесінің құрылысы мен қызметі, аурулары (көбінесе, жұқпайтын), олардың себептері, патогенезі (дамуы), белгілері, оларды анықтау, емдеу және олардан сақтану туралы ғылым; медицинаның бір саласы. Гастроэнтерологиядербес ғылым ретінде гепатология, проктология бөлініп шықты. Ас қорыту органдарының аурулары ерте заман ғалымдарына да белгілі болған. Мыс., асқазанның ойық жара кеселі, оны емдеу жолдары Әбу Әли ибн Сина (Авиценна) еңбектерінде де кездеседі. Гастроэнтерология ғылымы 19 ғ.- дың аяғы мен 20 ғ - дың басында кеңінен дамыды; асқорыту қызметін реттейтін гормондар (гастрин, секретин, холецистокинин) ашылды, асқазанның гастрит, ойық жара, қарын рагін тудыратын H. pylorі микробының және созылмалы гепатиттің қоздырғыштары — А, В, С, D, Е, G вирустары терең зерттелді. Қазақстанда Гастроэнтерология саласындағы зерттеулер 1931 ж. басталды. Гастроэнтерология республикадағы ғыл. мед. орталықтар, мед. ин - ттар мен ун - ттер, академияларың тиісті бөлімдері, кафедралары шұғылданады

Назар аударыңыз! Жасырын мәтінді көру үшін сізге сайтқа тіркелу қажет.

Толық нұсқасын қарау
Кері қайту
Ұқсас жаңалықтар:
Қымыздың емдік қасиеттері

Қымыздың емдік қасиеттері

Қымыз асқазанның және басқа ас қорыту органдарының секреторлық қызметін қалыпқа келтіреді....
Бүйрек ауруларының алдын алу (күнделікті сабақ жоспары)

Бүйрек ауруларының алдын алу (күнделікті сабақ жоспары)

Зәр шығару жүйесі, экскреторлық жүйе – адам мен жануарлар организмінің артық суды, тұздарды, зат алмасудан пайда болған қажетсіз заттарды сыртқа...
Тамақтанудың маңызы. Тағамдық өнімдер және қоректік заттар (күнделікті саба ...

Тамақтанудың маңызы. Тағамдық өнімдер және қоректік заттар (күнделікті саба ...

Қоректену - барлық тірі ағзаларға тән қасиеттердің бірі. Қоректену арқылы тірі ағзалар өседі дамиды және қалыпты тіршілік әрекетін жалғастырады. «Ас...
Ас қорыту мүшелерінің құрылысы

Ас қорыту мүшелерінің құрылысы

Мақсаты: ас қорыту жүйесінің құрылысы, тістің құрылысы және оның ас қорытудағы маңызы, ауыз қуысының гигиенасы туралы білім беру....
АС ҚОРЫТУ МҮШЕЛЕРІНІҢ ҚҰРЫЛЫСЫ

АС ҚОРЫТУ МҮШЕЛЕРІНІҢ ҚҰРЫЛЫСЫ

Қарағанды қаласы, №6 ЖББОМ биология пәні мұғалімі Бекбауова А. Т....
Пікірлер: 0
Пікір білдіру
Ақпарат
Қонақтар,тобындағы қолданушылар пікірін білдіре алмайды.
Абайдың қара сөздері, Ашық сабақ, Бастауыш, Информатика, Мақала, Мұқағали Мақатаевтың өлеңдері, Ресей, Русский язык, Сабақ жоспары, Физика, Химия, абай құнанбаев қара сөздері, абай құнанбайұлының қара сөздері, ана тілі, ағылшын тілі, бала-бақша, балабақша, бастауыш сынып, баяндама, биология, география, дүниетану, ертегі, жыр, математика, презентация, сайыс, сайыс сабақ, сауат ашу, сценарий, тарих, тақпақ, технология, тәрбие сағаты, Қазақ әдебиеті, Қазақстан, қазақ тілі, қазақ тілінен сабақ жоспары, қысқа мерзімді жоспар, өлең

Барлық тегтерді көрсету
×